top of page

Ψύλλιο



Είναι σπόροι, οι οποίοι προέρχονται από το φυτό Planago στην Ινδία και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες. Η σύσταση του ψυλλίου, έχει την ιδιότητα να μπορεί να απορροφήσει νερό σε μεγάλη ποσότητα και στη συνέχεια να δημιουργήσει gel στο εντερικό βλεννογόνο, που έχει ως αποτέλεσμα αρκετές θετικές επιδράσεις στον οργανισμό.


ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ:

Η πρόσληψη ψυλλίου από άτομα με δυσκοιλιότητα έχει ευεργητική δράση. Έχει θετική επίδραση στην αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου και στη φυσιολογική λειτουργία της. Επίσης, η ιδιότητα του να μπορεί να απορροφήσει νερό σε μεγάλη ποσότητα, διευκολύνει τα κόπρανα να γίνονται πιο μαλακά και να αποβάλλονται.


ΚΟΡΕΣΜΟΣ:

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό και στη μείωση της αίσθησης της πείνας. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που απορροφούν νερό, μειώνουν την απορρόφηση του λίπους και του υδατάνθρακα και αυξάνεται το αίσθημα του κορεσμού. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται η ανάγκη για τσιμπολογήματα και περιορίζονται οι μερίδες. Δεν έχει αποδειχτεί αν το ψύλλιο συμβάλλει στην απώλεια σωματικού βάρους, όμως σίγουρα υπάρχει επίδραση στην όρεξη και στην αύξηση του κορεσμού.


ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ:

Η κατανάλωση ψυλλίου έχει επίσης θετική επίδραση στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, όπως και της LDL (κακή χοληστερόλη).



Μπορείτε να το βρείτε σε μορφή σκόνης, σε κάψουλες ως συμπληρώματα διατροφής ή σε σπόρους.


Μπορεί να διαλυθεί σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, σε σπιτικές σάλτσες, μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτα, σε δημητριακά προγεύματος, σε ροφήματα όπως smoothies, σε γιαουρτάκι ή όπου αλλού σας αρέσει.


Προτείνεται λοιπόν, μέχρι 15 γραμμάρια χωρισμένο σε 3 φορές τη μέρα μετά από κάθε γεύμα, σε συνδυασμό με πάνω από 200ml νερό.


ΠΡΟΣΟΧΗ:

Αν η πρόσληψη νερού είναι μειωμένη ενδέχεται να προκληθεί εντερική απόφραξη και τα αντίθετα αποτελέσματα, οπότε επιβάλλεται η αύξηση πρόσληψης νερού.

bottom of page