top of page

ΜΥΔΙΑ

Αγαπημένα οστρακοειδή με πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Πολλοί άνθρωποι τα αποφεύγουν όταν θέλουν να πετύχουν απώλεια βάρους, κατατάσσοντας τα στην κατηγορία των "παχυντικών" φαγητών.


Ισχύει όντως??



ΘΕΡΜΙΔΕΣ:

Τα μύδια περιέχουν περίπου 170 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

* Αν τα συγκρίνουμε με 100 γραμμάρια κοτόπουλο που δίνει περίπου 150 θερμίδες και 100 γραμμάρια βοδινό που δίνει περίπου 190 θερμίδες, θα δούμε ότι τελικά δεν είναι και τόσο θερμιδογόνα τα μύδια.



ΠΡΩΤΕΙΝΗ:

Η περιεκτικότητα σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτείνη ανέρχεται στα 24 γραμμάρια περίπου ανά 100 γραμμάρια.

* Σε σύγκριση με το κοτόπουλο και το βοδινό που ανέρχονται στα 27-28 γραμμάρια, θεωρούμε και την περιεκτικότητα της πρωτείνης αρκετά ικανοποιητική.



ΛΙΠΟΣ:

Τα μύδια περιέχουν αρκετά λιγότερο λίπος συγκριτικά με το κόκκινο κρέας και ειδικά κορεσμένο λίπος, το οποίο και πρέπει να περιορίζουμε σημαντικά από τη διατροφή μας.

Η περιεκτικότητα τους λοιπόν σε λίπος ανέρχεται στα 4,7 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια και το κορεσμένο λίπος ανέρχεται μόλις σε 0,8 γραμμάρια.

* Σε σύγκριση με το βοδινό που ανέρχεται στα 13 γραμμάρια λίπους και 2,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.


*** ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να αναφέρουμε ότι τα μύδια περιέχουν υψηλά επίπεδα "καλών" λιπαρών, EPA & DHA, τα οποία έχουν ευεργητικές ιδιότητες όσον αφορά τη μείωση φλεγμονής και τη βελτίωση λειτουργίας του εγκεφάλου.



ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑΣ:

Τα μύδια θεωρούνται χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που τα κατατάσσει και ως κατάλληλα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.



ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Τα μύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, σε σελήνιο (αντιοξειδωτικό), περιέχει μαγγάνιο (ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) και σίδηρο.

Είναι πολυβιταμινούχα επιλογή, εφόσον περιέχει βιταμίνη A, B1, B2, B12, C, D.


*** ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να αναφέρουμε ότι τα μύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ΝΑΤΡΙΟ, οπότε τα καταναλώνουμε πάντα με μέτρο, ειδικά τα άτομα με υπέρταση και αποφεύγουμε άλλες πηγές νατρίου (π.χ. επιπρόσθετο αλάτι, κονσερβοποιημένα, αλλαντικά κ.α.).



Tip:

Τα μύδια είναι αρκετά ευαίσθητα, μπορούν να μολυνθούν εύκολα από βακτήρια και χρειάζονται σχολαστικό καθαρισμό πριν το μαγείρεμα.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν τα μαγειρεύετε στο σπίτι και ειδικά όταν θα επιλέξετε να τα καταναλώσετε σε κάποιο εστιατόριο.


bottom of page