top of page

Μετά το φαγητό... οπωσδήποτε γλυκό;;;

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πολλά...


Ο πρώτος λόγος ή αιτία που μας κάνει να αναζητούμε ένα γλυκό μετά από το φαγητό είναι ΑΠΛΑ η δύναμη της ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ. Ναι, όσο cliché και να ακούγεται, ισχύει.


Από την παιδική μας ηλικία, ποιος δεν έχει ακούσει τη φράση από τους γονείς και τη γιαγιά «αν φας όλο το φαγητό σου θα φας και σοκολάτα»;

Αυτό έχει ως συνέπεια, η συνήθεια αυτή να κρατάει χρόνια, με αποτέλεσμα να μη ‘μπορούμε’ να ξεφύγουμε από αυτήν και μεταξύ μας... κάποιες φορές βολευόμαστε με τη δικαιολογία «δεν μπορώ να μη φάω γλυκό». Ναι, είναι απλά δικαιολογία, για να αποφύγουμε τυχόν ενοχές... Όλα είναι στο μυαλό μας!


Εννοείται, τα γλυκά έχουν υπέροχη γεύση λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπος. Τα αυξημένα σάκχαρα ανεβάζουν τα επίπεδα τρυπτοφάνης (αμινοξύ), η οποία αυξάνει τη σεροτονίνη και αυτή με τη σειρά της μας χαρίζει το αίσθημα της ευεξίας και της ευχαρίστησης. Για αυτό το λόγο, τα γλυκά καταναλώνονται αρκετά από άτομα με κατάθλιψη ή συναισθηματική φόρτιση, πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου και όταν υπάρχει stress.


Η αύξηση της αναζήτησης γλυκών, οφείλεται εν μέρει και στο DNA μας βάσει ερευνών, αλλά και πάλι δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην υπάρχει έλεγχος και αυτοσυγκράτηση.



Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα για να μειώσουμε αυτή τη συνήθεια;


Εάν το γεύμα μας, δεν ήταν αρκετό, είτε λόγω ποσότητας είτε λόγω ποιότητας, δεν υπάρχει κορεσμός, οπότε θα αναζητήσουμε γρήγορα κάτι επιπλέον για να καλύψει τις ανάγκες μας.


1ος κανόνας λοιπόν, τρώμε αργά, έτσι ώστε να επιτρέψουμε στον εγκέφαλο να καταλάβει ότι έχουμε φάει και να αποφύγουμε περιττές μπουκιές και θερμίδες. Χρειάζεται περίπου 20 λεπτά. Αν καταναλώσουμε το γεύμα μας σε 10 λεπτά, θα συνεχίσουμε να πεινάμε και τα επόμενα 10 λεπτά και κατά συνέπεια θα ψάχνουμε περισσότερο φαγητό ή γλυκά για να καλύψουμε την πείνα. ΔΙΝΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ!!


Φροντίζουμε το γεύμα μας να είναι ολοκληρωμένο, να αποτελείται από υδατάνθρακα, πρωτείνη και (καλά) λιπαρά. Συνοδεύουμε πάντα με σαλάτα, ωμά ή ψημένα λαχανικά.


Επιλέγουμε προιόντα ολικής άλεσης αντί λευκά (π.χ. ρύζι, ψωμί), τα οποία προσφέρουν φυτικές ίνες και συνεπώς κορεσμό.

Επίσης, τα απλά σάκχαρα (λευκό ψωμί, φρουτοποτά, ζάχαρη, μακαρόνια), μειώνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα και απότομα, με αποτελέσμα να προκαλούν γρήγορα πείνα, κούραση, εξάντληση και πολλές φορές εκνευρισμό.


Μετά το φαγητό, κάνε κάτι άλλο για να σταματήσεις να σκέφτεσαι ότι ‘χρειάζεσαι’ γλυκό. Πιες ένα ποτήρι νερό, κάνε μια βόλτα, πάρε τηλέφωνο τη φίλη σου και αν η ανάγκη δεν έχει φύγει ακόμα, κατανάλωσε ένα φρούτο ή μερικούς ξηρούς καρπούς ή ένα καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη και η συνήθεια θα εξαφανιστεί εντάσσοντας μιαν άλλη στην καθημερινότητα σου.


*** Εάν είστε γονείς και έχετε μικρά παιδάκια, αποφύγετε να επιβραβεύετε τα παιδιά με γλυκά. Για να τα ‘πείσετε’ να φάνε το φαγητό τους, προτείνεται επιβράβευση όπως μια βόλτα με το ποδήλατο, κάποια δραστηριότητα και όχι κάτι σχετικό με φαγητό ή γλυκό.


*** Επίσης, μην τα πιέζετε να καταναλώσουν το φαγητό γρήγορα γιατί δεν έχετε εσείς χρόνο. Αφήστε τα να τρώνε αργά και να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες από μικρά.



Να θυμάσαι πάντα ότι ‘κάθε αρχή και δύσκολη’ αλλά όταν υπάρχει θέληση όλα μπορούν να γίνουν!!

bottom of page