top of page

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο αρχικά, είναι πρωτείνη και πηγή αμινοξέων. Βρίσκεται κυρίως στους χόνδρους, στις αρθρώσεις, στους συνδέσμους και κρατάει βασικά το σώμα "ενωμένο". Όσο μεγαλώνουμε, η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται και αρχίζουν να εμφανίζονται θέματα υγείας π.χ. αρθρίτιδες, ρυτίδες, μείωση απόδοσης.



Για την ενίσχυση του κολλαγόνου, προτείνεται πολλές φορές, η κατανάλωση ζωμού από οστά ζώων, έτσι ώστε να καταναλώσουμε Το Κολλαγόνο. Το κολλαγόνο όμως, ουσιαστικά διασπάται στον οργανισμό σε αμινοξέα, με αποτελέσμα να το προσλαμβάνουμε ως αμινοξέα, όπως ακριβώς θα τα προσλαμβάναμε και από την κατανάλωση άλλων τροφίμων.


* Τρόφιμα που βοηθούν στη ΣΥΝΘΕΣΗ του κολλαγόνου, πρωτείνη από ζωικής προέλευσης τρόφιμα (π.χ. κοτόπουλο, ψάρια).


Η βιταμίνη C από την άλλη, βοηθά στη ΣΥΝΘΕΣΗ του κολλαγόνου, καθώς και στη ΣΥΝΘΕΣΗ του υαλουρονικού οξέος. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C και αμινοξέα, σίγουρα βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου και του υαλουρονικού οξέος στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη επιδερμίδα, μειωμένο πόνο στις αθρώσεις, ανακούφιση.


* Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, πολύχρωμες πιπεριές, μπρόκολο, κόλιανδρος, λαχανίδα, σπαράγγια, πορτοκάλια κ.λ.π.



Στη σύνθεση του κολλαγόνου βοηθούν επίσης:


- Ψευδάργυρος: στρείδια, μύδια, αυγό, μπιζέλι, ξηροί καρποί

- Χαλκός: συκώτι, στρείδια, μύδια, καβούρια, ξηροί καρποί, φακές

- Μαγγάνιο: προιόντα ολικής άλεσης, αβοκάντο, ξηροί καρποί

- Σελήνιο: γαρίδες,ξηροί καρποί, μύδια, χταπόδι



*** Αποφύγετε την πρόσληψη συμπληρωμάτων (εάν δεν είναι απαραίτητη) και υιοθετήστε ένα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής, με ποικιλία τροφίμων, χωρίς υπερβολές ή στερήσεις, έτσι ώστε η πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών να είναι επαρκής και η υγεία σας ακόμα καλύτερη.

bottom of page