top of page

ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ, ΝΗΣΤΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ




#ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με το χριστιανισμό δεν απαγορεύεται καμιά ομάδα τροφίμων ή συγκεκριμένου τρόφιμου γιατί θεωρούνται δημιουργίες του Θεού προς τον άνθρωπο. Προωθείται όμως μέσω αυτού η διατήρηση της ισορροπίας και του μέτρου σε όλα. Η νηστεία έχει ξεχωριστή θέση ανά περιόδους όπως είναι η γέννηση του Χριστού, η Ανάσταση κ.α. Επίσης, η Τετάρτη και η Παρασκευή θεωρούνται μέρες νηστείας ολόχρονα. Το ψάρι είναι ευεργετικό με πολλές ιδιότητες ως προς το όφελος της υγείας και αυτό θεωρείται ότι προκύπτει από τη σχέση και την αγάπη του Χριστού με τους ψαράδες.

#ΙΟΥΔΑΙΣΜΟΣ Οι άνθρωποι εδώ θεωρούν κάποια ζώα ακάθαρτα και αποκλείονται από τη διατροφή τους καθώς αυτά είναι καταγεγραμμένα στην Παλαιά Διαθήκη. Στα ζώα αυτά περιλαμβάνονται ο λαγός, η καμήλα και το γουρούνι. Επίσης, οι πιστοί απαγορεύεται να καταναλώνουν θαλασσινά και να συνδυάζουν κρέας με γαλακτοκομικά προϊόντα σε ένα γεύμα.

#ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Αυτό που χαρακτηρίζει ίσως τους Ινδουιστές είναι η νηστεία. Γενικά δεν απαγορεύεται το κρέας, όμως υπάρχουν περιορισμοί π.χ. η αγελάδα θεωρείται ιερό ζώο. Επίσης, περιορισμοί υφίστανται στο χοιρινό κρέας, στις καμήλες, στις πάπιες, στα θαλασσινά και στα πουλερικά. Γαλακτοκομικά αγελαδινά προϊόντα π.χ. γάλα και τυρί επιτρέπονται.

#ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Η πλειοψηφία των βουδιστών είναι χορτοφάγοι. Ακολουθούν την οικολογική λογική και καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, τα οποία θεωρούνται ότι είναι διαθέσιμα σε αφθονία. Ορισμένοι καταναλώνουν ψάρια. Υπάρχουν περίοδοι νηστείας, όπως τη μέρα της γέννησης και του θανάτου του Βούδα και γενικώς μετά τις 12 το βράδυ δεν συνηθίζουν να καταναλώνονται στερεές τροφές.

#ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΣ Περιορισμός υπάρχει όσον αφορά την κατανάλωση του καφέ, του αλκοόλ και του τσαγιού. Η νηστεία η οποία ακολουθούν οι πιστοί, περιλαμβάνει πλήρη αποχή κατανάλωσης φαγητού από την ανατολή του ηλίου μέχρι και τη δύση, ένα μήνα το ραμαντάνι και καθιερωμένες μέρες είναι η Δευτέρα και η Πέμπτη. Η νηστεία που ακολουθούν συνδυάζεται με προσευχή και φιλανθρωπίες.



Συμπερασματικά, η κάθε θρησκεία έχει τα δικά της πιστεύω σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της διατροφής. Κάποιες θρησκείες έχουν περιορισμό σε διεγερτικά τρόφιμα π.χ. σοκολάτα, καφές, άλλες σε χοιρινό, χρήση καπνού η οποία συνδέεται με καρκίνους, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες ασθένειες.


Το κοινό που προωθείται σχεδόν σε όλες τις θρησκείες είναι η χορτοφαγία, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και περιορισμός κόκκινου κρέατος, τα οποία συνδέονται με μακροζωία, καλύτερη υγεία και προστασία του περιβάλλοντος.


Το σημαντικό είναι να καταναλώνετε αυτά που επιθυμείτε και σας ευχαριστούν, να απολαμβάνεται το γεύμα σας, να τηρείτε το μέτρο, να είναι ισορροπημένα και συνδυασμένα τα γεύματα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

bottom of page