top of page

Γλυκάκι??

Μετά το quiz στα stories.. έχουμε μάθει κάποιες "λεπτομέρειες" που ίσως να φανούν χρήσιμες στους λάτρεις της γλυκιάς γεύσης!!



Η αντίληψη των καταναλωτών παίζει σημαντικό ρόλο για τις διατροφικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν. Το τι πιστεύει ο καθένας σχετικά με το τι είναι ή όχι υγιεινό ή αν έχει λιγότερες θερμίδες ένα φαγητό από ένα άλλο, δεν είναι πάντα σωστό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, να λαμβάνονται λανθασμένες αποφάσεις και να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Για παράδειγμα, η πρώτη ερώτηση στο quiz αφορούσε τη γρανίτα, το παγωτό και το γιαούρτι με λίγη πραλίνα και η ερώτηση ήταν ποιο από τα 3 έχει τις λιγότερες θερμίδες.

Τα περισσότερα άτομα (25) απάντησαν το γιαούρτι με λίγη πραλίνα, 3 άτομα το παγωτό και 2 άτομα επέλεξαν τη γρανίτα.


Η σωστή απάντηση ήταν η γρανίτα (120 θερμίδες περίπου ανά 100 γραμμάρια) όμως δεν έχει τόση σημασία αυτό, όσο η αντίληψη του κόσμου ότι ένα γιαούρτι με πραλίνα έχει λιγότερες θερμίδες.


Ένα γιαούρτι είναι σίγουρα πιο υγιεινό, όμως παίζει ρόλο αν είναι χαμηλό σε λιπαρά και φυσικά έχει τεράστια σημασία τι θα προσθέσουμε σε αυτό. Προσθέτοντας στο γιαούρτι σοκολάτα ή σιρόπια, εννοείται αυξάνονται οι θερμίδες αλλά ή αντίληψη ότι έχουμε καταναλώσει κάτι υγιεινό με λίγες θερμίδες εξακολουθεί να υπάρχει, λανθασμένα.

Ένα υγιεινό snack θα μπορούσε να αποτελείται από μερικές κουταλιές γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά σε συνδυασμό με ένα φρούτο ή/και μερικούς σπόρους ή ανάλατους ξηρούς καρπούς. Σίγουρα, η ποσότητα πρέπει να αξιολογείται στη διαδικασία απώλειας βάρους.


Το γλυκό του κουταλιού, "διαφημίζεται" αρκετά από τους διαιτολόγους κατά καιρούς ως καλύτερη επιλογή για ένα γλυκό, σε σχέση με ένα γλυκό-πάστα από ένα ζαχαροπλαστείο.


Πολλοί απάντησαν ότι ο λόγος είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Το γλυκό του κουταλιού περιέχει κυρίως υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούνται από το σιρόπι και τα σάκχαρα του φρούτου. Μας προσφέρει και κάποιες βιταμίνες και φυτικές ίνες ανάλογα με το φρούτο που επιλέγουμε, όμως ο κύριος λόγος που το προτείνουμε ως καλή επιλογή για ένα γλυκό κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και συνεπώς σε θερμίδες (σε σχέση με γλυκό ζαχαροπλαστείου).


Η τρίτη ερώτηση αφορούσε τη μαύρη σοκολάτα και τη σοκολάτα γάλακτος.

Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι η βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι οι θερμίδες, επιλέγοντας ότι η μαύρη σοκολάτα έχει λιγότερες σε σχέση με τη γάλακτος. Αυτό όμως δεν ισχύει (ίσως σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς σημαντική διαφορά).


Οι κύριες διαφορές είναι:


1: η σοκολάτα γάλακτος έχει περισσότερο ασβέστιο εφόσον περιέχει γάλα (για αυτό και προτιμούμε να δώσουμε σε παιδιά αυτή τη σοκολάτα αντί μαύρη ***ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ)


2: η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, όπως και θρεπτικά συστατικά, για αυτό και ονομάζεται και σοκολάτα υγείας


***Δεν σημαίνει όμως ότι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή και μπορούμε να την καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα εφόσον περιέχει και λιπαρά. ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ!!! 3 τετραγωνάκια μαύρης σοκολάτας είναι αρκετά - συνδυάστε την και με μια μπανάνα ή πορτοκάλι και η γεύση θα απογειωθεί!!!


***Πάντα διαβάζουμε τις ετικέτες πάνω στη συσκευασία. Οι επιλογές που έχουμε διαθέσιμες πλέον είναι πάρα πολλές, οπότε επιλέγουμε έξυπνα αυτές που θα μας δώσουν λιγότερες θερμίδες, λιπαρά και σάκχαρα!!!


Η επόμενη ερώτηση ήταν ποιο από όλα έχει τις λιγότερες θερμίδες ανά 100 γραμμάρια: καρυδόπιτα, μπακλαβάς, χαλβάς, ζελέ φρούτων.


Οι περισσότεροι έδωσαν τη σωστή απάντηση, η οποία είναι το ζελέ φρούτων.

Πολλοί όμως έχουν επιλέξει το χαλβά και αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι 'ακούγεται' πολύ σε συγκεκριμένες περιόδους π.χ. στη νηστεία. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχει θερμίδες ή ότι μπορούμε να το καταναλώσουμε ανεξέλεγκτα.


Το ζελέ φρούτων έχει τις μισές θερμίδες (αν όχι και λιγότερες) σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία γλυκά (τα οποία κυμαίνονται στις 400-500 θερμίδες). Μπορούμε να το απολαύσουμε ειδικά το καλοκαίρι και μπορούμε να επιλέξουμε ζελέ με στέβια ή 0% για ακόμη λιγότερες θερμίδες.


Η τελευταία ερώτηση στο quiz ήταν κατά πόσο ισχύει η δήλωση εάν ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κατανάλωση οποιουδήποτε γλυκού / επιδόρπιου κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για απώλεια βάρους.


ΕΥΤΥΧΩΣ, το 75% απάντησε ότι μάλλον αυτό δεν ισχύει... και είναι αλήθεια!!

Δεν αποκλείουμε ποτέ εντελώς κάτι από τη διατροφή μας. Χρειαζόμαστε όλες τις ομάδες τροφίμων στην καθημερινότητα μας και δεν υπάρχουν ΚΑΛΑ και ΚΑΚΑ τρόφιμα.


Αυτό που έχει όντως σημασία είναι να καταναλώνουμε με μέτρο και να έχουμε σωστούς συνδυασμούς, έτσι ώστε να μπορούμε να τρεφόμαστε σωστά, να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη, να διατηρούμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, να δείχνουμε και να είμαστε υγιής.


Φτιάχνοντας λοιπόν εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα στον κάθε άνθρωπο που ΘΕΛΕΙ να διώξει περιττά κιλά, μπορούμε να εντάξουμε και τα γλυκά, προσαρμόζοντας όλα τα τρόφιμα με βάση τις δικές του ανάγκες.



Μην ξεχνάτε ότι το φαγητό και το γλυκό είναι ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ και δεν πρέπει να νοιώθουμε ότι υπάρχει ΣΤΕΡΗΣΗ. Ο σκοπός είναι η ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και το φυσιολογικό βάρος.

***Υ.Γ. Η λευκή ζάχαρη και η καστανή ή μαύρη ζάχαρη ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ. Έχει σίγουρα περισσότερα θρεπτικά συστατικά η καστανή ζάχαρη ΟΜΩΣ περιορίστε την ποσότητα που καταναλώνετε και ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ εφόσον θα έχετε την ίδια πρόσληψη σε θερμίδες!!


***TIP:

Μπορείτε να περιορίζετε τις θερμίδες σας έξυπνα, καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα που θα σας δίνει την αίσθηση ότι έχετε χορτάσει, ανάλογα με την τροφή που επιλέγετε.

Για παράδειγμα, 10 αμύγδαλα θα σας δώσουν περίπου τις ίδιες θερμίδες με μια κουταλιά μέλι. Τα αμύγδαλα σας δίνουν την ευχαρίστηση της μάσησης και χρειάζεστε περισσότερο χρόνο να τα καταναλώσετε, ενώ μια κουταλιά μέλι σας δίνει γεύση χωρίς να νοιώθετε ότι έχετε φάει κάτι, με κίνδυνο να τσιμπολογήσετε κάτι επιπλέον.


***TIP2:

Αποφύγετε να ΠΙΝΕΤΕ τις θερμίδες σας, ειδικά όταν προσπαθείτε να διώξετε περιττά κιλά! Αποφύγετε ροφήματα όπως φρουτοποτά, αναψυκτικά, milkshake ή smoothies με ζάχαρη ή full fat γάλα. Πίνετε άφθονο νερό και φτιάξτε σπιτικά smoothies ή milkshakes, με φρούτα, γάλα ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και περιορίστε τις θερμίδες έξυπνα!


Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ!
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ!!!


Εμπιστευτείτε εγκεκριμένους (κλινικούς) διαιτολόγους, κάτι παραπάνω θα ξέρουν!!




Μετά το φαγητό... οπωσδήποτε γλυκό;;;

Δες το άρθρο εδώ:

bottom of page