top of page

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ



Η σύσταση του σώματος μπορεί να εκτιμηθεί με την απλή διαδικασία της ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗΣ, αξιολογώντας τη λιπώδης και την άλιπη μάζα. Με τη λιπομέτρηση, μπορούμε να δούμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε (άτομο με φυσιολογικό βάρος, υπέρβαρος, παχύσαρκος κλπ), το ποσοστό λίπους στο σώμα, τη μυική μάζα, την οστική μάζα, τα υγρά.


Το ποσοστό λίπους εξαρτάται και διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Φύλο

  • Διατροφικές συνήθειες

  • Φυσική δραστηριότητα

  • Ορμόνες

  • Κληρονομικότητα

και με τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να δούμε και πώς κατανέμεται το λίπος σε όλο το σώμα (χέρια, πόδια, κορμός).


Και όταν μάθουμε το ποσοστό λίπους.. Τι σημαίνει ?

Το ποσοστό λίπους, είναι ουσιαστικά η αναλογία του λίπους με το συνολικό μας βάρος. Αυτό το νούμερο, μας δίνει τη συνολική εικόνα της κατάστασης υγείας του ατόμου. Το λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του οργανισμού, στη θερμοκρασία του σώματος, στην προστασία του σώματος, οπότε θέλουμε να κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Μικρότερο ποσοστό λίπους από τις επιθυμητές τιμές, μπορεί να προκαλέσει δυσμηνόρροια, οστεοπόρωση, ενώ υψηλότερο ποσοστό μπορεί να θέσει την υγεία σε κίνδυνο προκαλώντας χρόνιες ασθένειες (π.χ. καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση κλπ.).


Με τη διαδικασία της λιπομέτρησης, μπορούμε να αξιολογήσουμε και το σπλαχνικό λίπος.

Το σπλαχνικό λίπος, είναι με απλά λόγια το λίπος γύρω από την κοιλιά, το οποίο προστατεύει τα ζωτικά μας όργανα. Ιδανικά, θέλουμε και αυτή η τιμή να κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα, έτσι ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, λιπώδες ήπαρ κλπ.


Στη συνέχεια, μπορούμε να μάθουμε για το βασικό μεταβολικό ρυθμό, το ολικό νερό στο σώμα, τη μυική μάζα και πώς κατανέμεται σε χέρια, πόδια και κορμό, την οστική μάζα.


*** Αξίζει να αναφερθεί:

Μια πολύ σημαντική παρατήρηση: Πολλές φορές ζυγιζόμαστε στο σπίτι και το νούμερο στη ζυγαριά μπορεί να μη μειώνεται, ενώ νοιώθουμε ότι έχουμε προσπαθήσει ακολουθώντας σωστά το διατροφικό μας πλάνο για απώλεια βάρους και έχουμε αυξήσει τη φυσική δραστηριότητα / άσκηση.


Με τη λιπομέτρηση, μπορούμε να αξιολογήσουμε διαφορετικά σενάρια:

π.χ.

  • μπορεί να έχει μειωθεί το λίπος μας, να έχει αυξηθεί η μυική μάζα και για αυτό το νούμερο στην απλή ζυγαριά να μην έχει αλλάξει

  • μπορεί να έχει μειωθεί η μυική μάζα, να έχει αυξηθεί το λίπος και η ζυγαριά να δείχνει επίσης το ίδιο νούμερο ενώ στην πραγματικότητα το λίπος έχει αυξηθεί

  • μπορεί να έχει γίνει αύξηση ή μείωση του νερού / υγρών στο σώμα (π.χ. λόγω κατακράτησης, έμμηνος ρύση, αφυδάτωση, υπερβολική κατανάλωση νερού) και το νούμερο της ζυγαριάς να μην είναι το "πραγματικό".


* Οπότε, μην απογοητεύεστε εάν το νούμερο στη ζυγαριά δεν δείχνει αυτό που θα θέλατε, εάν έχετε προσπαθήσει να διώξετε περιττά κιλά. Πολλές φορές υπάρχει αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας και το βλέπουμε στη λιπομέτρηση.


* Αποφύγετε να ζυγίζεστε καθημερινά, είναι λογικό να υπάρχουν αυξο-μειώσεις.

* Ακολουθήστε τις διατροφικές συμβουλές που σας δίνονται από τους εγγεγραμμένους (κλινικούς) διαιτολόγους


και όλα θα πάνε καλά, αρκεί να το θέλετε!






Constantina Droushioti


Clinical Dietitian (BSc, MSc)



+357 99869457


1 Nafsikas, 3070, Limassol




bottom of page