top of page

Full fat VS Light γαλακτοκομικά



«Επιλέγω πλήρες γαλακτοκομικά γιατί έτσι έχω συνηθίσει»


«Δίνω στο παιδί πλήρες γάλα για να αναπτυχθεί»


«Όταν κάνω δίαιτα για απώλεια βάρους διαλέγω light γαλακτοκομικά»


«Στην εγκυμοσύνη επιλέγω πλήρες, αποφεύγω όλα τα light προϊόντα»




Τι ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα;





Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου και είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή. Συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε 3 μερίδες τη μέρα.


Αναρωτιέσαι τι εννοούμε με αυτό;



Μία μερίδα αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι γάλα γύρω στα 250ml, 85 γραμμάρια γιαουρτιού και σε 1 φέτα τυρί γύρω στα 30 γραμμάρια.



Αυτό που διαφοροποιεί τα full fat και τα light προϊόντα είναι η περιεκτικότητα τους σε λίπος, το οποίο αποτελείται κυρίως από κορεσμένα λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι γνωστά ως τα «κακά λιπαρά» μιας και προκαλούν την εμφάνιση δυσλιπιδαιμιών, αύξηση της «κακής χοληστερόλης» LDL και τριγλικεριδίων, τα οποία συνδέονται με διάφορα νοσήματα.




Και αυτό είναι που προσφέρουν τα πλήρες γαλακτοκομικά! Μεγάλη περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών.




Σήμερα βέβαια υπάρχει ποικιλία σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα για να μπορεί ο καταναλωτής να επιλέγει ό,τι θέλει, συμπεριλαμβανομένων των light.



Γιατί, λοιπόν, να μην επιλέξεις τα light εφόσον η μόνη διαφορά είναι η περιττή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και επιπλέον θερμίδων;




Light = Δίαιτα;




-- Δεν χρειάζεται να ακολουθείς κάποια δίαιτα για να καταναλώνεις light προϊόντα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων, η οποία σε βοηθά να εντάξεις light γαλακτοκομικά προϊόντα στην καθημερινότητα σου, χωρίς να ξεφύγεις από τις συνήθειες και τις προτιμήσεις σου.


-- Το παιδί σου για να μεγαλώσει σωστά δεν χρειάζεται να καταναλώνει αυξημένα κορεσμένα λιπαρά.


-- Το ίδιο ισχύει και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το έμβρυο δεν χρειάζεται κορεσμένα λιπαρά για να αναπτυχθεί.




Προτιμήστε, λοιπόν, light γαλακτοκομικά προϊόντα και φρόντισε να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων. Επέλεξε προϊόντα με χαμηλά λίπη και κορεσμένα λιπαρά για να παραμείνεις υγιής.



Είναι καιρός να εφαρμόσουμε όλοι έναν υγιεινό τρόπο ζωής!

bottom of page