Το ψωμί έχει κατηγορηθεί άπειρες φορές κατά καιρούς, ειδικά από διάσημες και ανορθόδοξες δίαιτες, ως "παχυντική τροφή" και "απαγορευτική" κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για απώλειας βάρους.
Πόσο στέκει όμως αυτή η δήλωση?
Η αλήθεια είναι ότι μειώνοντας την πρόσληψη του ψωμιού, αφαιρούμε αυτόματα μια σημαντική πηγή υδατάνθρακα από τη διατροφή μας. Πολλές ανορθόδοξες δίαιτες, συστήνουν την μείωση (ή και αποκλεισμό) των υδατανθράκων για μείωση του βάρους.
Ο λόγος είναι ότι με τον αποκλεισμό των υδατανθράκων, ο οργανισμός χάνει την κύρια πηγή ενέργειας και κατά συνέπεια ψάχνει ενέργεια από το λίπος, με αποτέλεσμα να μειώνεται το λίπος του οργανισμού μας.
Μέχρι εδώ, ας πούμε... ότι είναι όλα καλά!
Αυτό που δεν λένε οι διάσημες αυτές δίαιτες είναι:
1. Μειώνεται η πρόσληψη βιταμίνης συμπλέγματος Β, σιδήρου, ασβεστίου, φυτικών ινών, ενέργειας
2. Προκαλείται δυσκοιλιότητα και ζαλάδα
3. Εφ' όσον έχουμε 3 ομάδες, Υδατάνθρακας - Πρωτείνη - Λίπος και αφαιρούμε τη μία, τότε καταναλώνουμε πολύ περισσότερη ποσότητα λίπους και πρωτείνης.
(Α): Σε αυτή την περίπτωση, αν καταναλώνουμε περισσότερες λιπαρές τροφές, προσλαμβάνουμε και περισσότερες θερμίδες (1 γρ. λίπους δίνει 9 θερμίδες, 1 γρ. υδατάνθρακα δίνει 4 θερμίδες, 1 γρ. πρωτείνης δίνει 4 θερμίδες) και δεν πετυχαίνουμε το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας που χρειαζόμαστε για να διώξουμε περιττά κιλά.
(Β): Αυξάνουμε την κατανάλωση κρεατικών και κατά συνέπεια αυξάνεται η πρόσληψη κορεσμένου λίπους, με κίνδυνο την αύξηση λιπιδίων στο αίμα (υπερχοληστερολαιμία, υπερτριγλικεριδαιμία) και αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και όχι μόνο.
(Γ): Η αυξημένη κατανάλωση πρωτείνης, μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας και αργότερα σε νεφροπάθειες.
(Δ): Γίνεται προσπάθεια μόνο για απώλεια βάρους, χωρίς να δίνεται καμιά απολύτως σημασία στην ΥΓΕΙΑ και στις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ αυτής.
4. Δεν είναι απλό και εύκολο κάποιος να ακολουθήσει τέτοια δίαιτα. Δεν μπορεί να την ακολουθήσει για αρκετό καιρό (ούτε συστήνεται) και σύντομα θα καταναλώσει ξανά υδατάνθρακες. Μόλις γίνει αυτό, η απότομη αύξηση του βάρους είναι δεδομένη.
ΟΠΟΤΕ... Το ψωμί τελικά παχαίνει ???
Κάποιες φορές... ΝΑΙ !!! Αλλά γιατί αυτό??
Επειδή μπορεί να καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα
Επειδή οι συνδυασμοί που κάνουμε με το ψωμί να μας δίνουν πολύ περισσότερες θερμίδες
Μια φέτα ψωμί (30γρ), έχει περίπου γύρω στις 80 θερμίδες. Σίγουρα δεν είναι πολλές! Αν όμως, φτιάξουμε ένα sandwich με βούτυρο, ολόπαχο τυρί, αλλαντικά, σοκολάτα κ.λ.π. εννοείται ότι η πρόσληψη θερμίδων θα απογειωθεί.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
** Μπορείτε να καταναλώνετε υδατάνθρακα και μάλιστα καλό θα ήταν να φτάνει στο 50% της συνολικής σας διατροφής μέσα στη μέρα.
** Δεν "κόβουμε" το ψωμί αλλά κάνουμε καλύτερες επιλογές: Επιλέγουμε ψωμί ολικής άλεσης (εφόσον έχει περισσότερες φυτικές ίνες και μας "κρατάει" για περισσότερη ώρα) αντί επεξεργασμένα ψωμιά (π.χ. φρατζολάκι, ciabatta) και το συνδυάζουμε με υγιεινές επιλογές.
** Μπορείτε να καταναλώσετε ψωμί στο πρωινό σας π.χ. 1-2 φέτες με 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά και νάτριο, 1 φέτα γαλοπούλα βραστή και λαχανικά.
** Μπορείτε να συνδυάσετε το ψωμί με τα όσπρια σας. Τα όσπρια έχουν πρωτείνη χαμηλής βιολογικής αξίας και σε συνδυασμό με το ψωμί "μετατρέπεται" σε πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας.
** Μπορείτε να επιλέξετε ψωμί ολικής ή φρυγανιές ολικής ή παξιμάδι ολικής ως ενδιάμεσο snack, συνδυάζοντας το με 1 αυγό βραστό, λαχανικά ή φυστικοβούτυρο ή/ και φρούτο.
Σίγουρα, προσέχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε, οτιδήποτε και αν τρώμε, αποφεύγουμε την υπερφαγία και τις υπερβολές, έχουμε ποικιλία στα τρόφιμα που καταναλώνουμε ΚΑΙ... ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ!!!
Comments