top of page

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα


Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση, φλεγμονώδης και χρόνια νόσος με μεταβαλλόμενη πορεία, η οποία προσβάλλει τις αρθρώσεις. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, όμως συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες μεγαλύτερες από 40 και προσβάλλει κυρίως γυναίκες.


Πώς επηρεάζει η διατροφή;


Δεν υπάρχει (ακόμη) στοχευμένη θεραπευτική σύσταση, όμως υπάρχουν τρόφιμα και ομάδες τροφίμων που βοηθούν στην αντιμετώπιση ή ανακούφιση των συμπτωμάτων και άλλα τα οποία επιδεινώνουν την κατάσταση, οπότε προτείνεται να περιοριστούν.


5 βασικές συμβουλές:


1. Ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ποικιλία τροφίμων και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, αύξηση φυσικής δραστηριότητας, οποιασδήποτε κατηγορίας (π.χ. κολύμπι)


2. Προτείνονται προιόντα ολικής άλεσης για αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών (π.χ. ψωμί ολικής, καστανό ρύζι) και όσπρια


3. Αύξηση κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών για αύξηση πρόσληψης βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών


4. Μείωση πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών, τηγανητών, κόκκινου κρέατος, ολόπαχων προιόντων, ολόπαχων γαλακτοκομικών, τροφίμων πλούσια σε σάκχαρα, κρουασάν, σφολιάτες, επεξεργασμένων τροφίμων, αλλαντικών


5. Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, καφείνης, ζάχαρης, αλατιού



ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Λαχανικά: το μπρόκολο θεωρείται η νούμερο ένα τροφή για ανακούφιση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, λόγω των αντιγλεγμονώδων ιδιοτήτων, όπως και το σπανάκι, οι πιπεριές, τα παντζάρια και η λαχανίδα (kale).


Φρούτα: έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, η οξείδωση συνδέεται με τη φλεγμονή και έχουμε επιδείνωση των συμπτωμάτων, προτείνεται συχνή κατανάλωση λεμονιού, πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ, δαμάσκηνου, μπανάνας, ροδιού, μήλου, μάνγκο και ροδάκινου.


Ελαιόλαδο: θεωρείται ένα αντιφλεγμονώδες προιόν λόγω της περιεκτικότητας του σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση. ΠΡΟΣΟΧΗ πάντα στη ποσότητα.


Σολομός, θαλασσινά, ανάλατοι ξηροί καρποί, λιναρόσπορος: υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή, προτείνονται ανάλατα αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης, με μέτρο.


Πρωτείνη: προτείνεται κατανάλωση κοτόπουλου χωρίς δέρμα, αυγού, σολομού, τόνου, πέστροφας, γιαουρτιού χαμηλό σε λιπαρά και περιορισμός κόκκινου κρέατος. Σε φυτικής προέλευσης πρωτείνη, προτείνονται οι φακές, τα φασόλια και ο αρακάς.


Μπαχαρικά: συστήνεται η χρήση κουρκουμά και τζίντζερ λόγω αντιοξειδωτικής δράσης.


Φυσιολογικό βάρος: Έρευνα έχει δείξει ότι η απώλεια 5 κιλών σε υπέρβαρα άτομα, τριπλασιάζει την πιθανότητα ύφεσης των συμπτωμάτων, οπότε η διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Συμπληρώματα: Σε ασθενείς με ρευματοειδής αρθρίτιδα, παρατηρείται έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, πιθανόν λόγω διατροφής ή και σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή π.χ. φυλλικό οξύ, Β6, Β12, C, D, E, ασβεστίου, μαγνησίου, σεληνίου και ψευδάργυρου.

Συμπληρώματα μπορούν να δοθούν εξατομικευμένα σε συνεργασία με το γιατρό σας και τον κλινικό διαιτολόγο όπου χρειάζονται, όπως και συμπληρώματα υαλουρονικού, γλυκοζαμίνης και χονδροιτών για ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Comments


bottom of page