top of page

Διατροφή και σκλήρυνση κατά πλάκας

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τη νόσο αυτή...



Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), η οποία επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο και εξελίσσεται.


Η αιτιολογία της εμφάνισης της νόσου αυτής δεν είναι γνωστή ακόμη, όμως φαίνεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τη μυελίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. Συνεπώς, δημιουργούνται πλάκες και η κατάσταση του ατόμου επιδεινώνεται.


Ποια η σημασία της διατροφής στη ΣΚΠ?


Η διατροφή μπορεί να έχει προστατευτικό ή επιβαρυντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου. Με απλές συμβουλές για διαμόρφωση του τρόπου ζωής και διατροφής μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλη ανακούφιση των συμπτωμάτων.



Συστήνεται ισορροπημένη διατροφή:


* πλούσια σε αντιοξειδωτικά από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά

* δημητριακά ολικής άλεσης

* λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3

* γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά

* κοτόπουλο

* ανάλατοι ξηροί καρποί

* προβιοτικά και πρεβιοτικά




Ο ρόλος του Κλινικού Διαιτολόγου


Ο Κλινικός Διαιτολόγος μπορεί να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, βασισμένο στις ανάγκες του κάθε ατόμου, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες για να επιτύχουμε:


- μείωση της φλεγμονής

- διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους και λίπους

- φυσιολογική εντερική λειτουργία

- διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών


και όλα αυτά με την επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.



Τα άτομα με ΣΚΠ παρουσιάζουν συχνά δυσκοιλιότητα και έλλειψη βιταμίνης Δ, οπότε ένα σωστό εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο είναι απαραίτητο.


Επίσης, προτείνεται αύξηση της φυσικής δραστηριότητας για διατήρηση ή βελτίωση της μυϊκής δύναμης και κίνησης, καταπολέμησης του άγχους, της αντοχής, της κούρασης και της κατάθλιψης, π.χ. περπάτημα, κολύμπι, γιόγκα.


Σημαντική είναι και η επαρκής πρόσληψη υγρών για αποφυγή πιθανών θεμάτων με την ουροδόχο κύστη π.χ. κατακράτηση ούρων, ουρολοιμώξεις.


Το αλκοόλ δεν συστήνεται.


Σε αντίθετη διατροφή, π.χ. αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης, τηγανητών, αλατιού, επιδεινώνεται η φλεγμονή και κατά συνέπεια η εξέλιξη της νόσου.




ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ


1. Το άτομο που νοσεί, θα χρειαστεί άμεσα αναπηρικό καροτσάκι.

Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο 10% χρειάζεται αναπηρικό καροτσάκι εντός των 15 χρόνων από την εμφάνιση της νόσου. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται δυσκολία στο βάδισμα λόγω κόπωσης, προβλημάτων όρασης, ισορροπίας ή μυικό σφύξιμο, όμως δεν είναι κανόνας ότι η χρήση αναπηρικού είναι βέβαιη.


2. Απαγορεύεται η εγκυμοσύνη στις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με ΣΚΠ.

Η εγκυμοσύνη δεν έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία της γυναίκας με τη νόσο. Αντιθέτως, το ανοσοποιητικό σύστημα χαλαρώνει και πιθανόν να νοιώθουν και καλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, ο θηλασμός δείχνει να έχει προστατευτικό ρόλο, οπότε συστήνεται χωρίς ανησυχία. (Εννοείται πάντα σε συννενόηση με τον γιατρό εφόσον η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική).


3. Είναι κληρονομική ασθένεια.

Δεν μεταφέρεται γονίδιο από τη μητέρα με ΣΚΠ στο βρέφος. Υπάρχουν όμως άλλες αιτίες οι οποίες επηρεάζουν, π.χ. ανεπάρκεια βιταμίνης Δ, μόλυνση από ιό, παχυσαρκία, κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ.


4. Ασθένεια ενηλίκων.

Ο μέσος όρος ηλικίας διάγνωσης της νόσου είναι στα 33, όμως αυτό δεν καθορίζει την ηλικία που μπορεί κάποιος να νοσήσει, Υπάρχουν παιδιά τα οποία νοσούν με ΣΚΠ όπως και ενήλικες οι οποίοι έχουν διαγνωστεί μετά τα 33 τους χρόνια.


5. Είναι νόσος που οδηγεί στο θάνατο.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι. Είναι χρόνια ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπίζεται εφόρου ζωής (όπως είναι και ο διαβήτης, η υπέρταση). Μπορεί να επηρέασει το προσδόκιμο ζωής αλλά δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια. Για παράδειγμα, έρευνα έχει δείξει ότι άτομα που νοσούν με ΣΚΠ πιθανόν να πεθάνουν μέχρι και 7 χρόνια πιο νωρίς από το προσδόκιμο ζωής τους.



Κατά συνέπεια, ασθενείς με ΣΚΠ οφείλουν να ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής έτσι ώστε να έχουν και μια καλή ποιοτική ζωή, να ακολουθούν σωστή διατροφή και να προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, να αποφεύγουν κάπνισμα και αλκοόλ και να γυμνάζονται ανάλογα με τις δυνατότητες τους.






Comments


bottom of page