top of page

Διαβήτης Κύησης & Διατροφή



Ο διαβήτης κύησης είναι ένας τύπος σακχαρώδη διαβήτη, (ΔΕΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://www.c-dietitian.com/post/σακχαρωδης-διαβητης), ο οποίος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του 2ου και 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, είναι υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα και συνήθως ισορροπείται μετά τον τοκετό.


Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν:


* Γυναίκες με αυξημένο βάρος, υπέρβαρες, παχύσαρκες πριν την εγκυμοσύνη

* Γυναίκες με μεγάλη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

* Γυναίκες άνω των 30 χρόνων

* Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΔΕΣ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://www.c-dietitian.com/post/σύνδρομο-πολυκυστικών-ωοθηκών-pcos)

* Γυναίκες που έχουν ιστορικό ΣΔ στην οικογένεια τους


Επιπτώσεις – κινδύνοι:


- Πρόωρος τοκετός

- Προεκλαμψία (αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης του αίματος)

- Δύσκολος τοκετός

- Αυξημένο βάρος του εμβρύου (συχνά υπάρχει ανάγκη για καισαρική για αποφυγή ασφυξίας ή τραυματισμού του εμβρύου)


*** Από τον πλακούντα μπορεί να περάσει ελεύθερα η γλυκόζη ενώ η ινσουλίνη που παράγει η μητέρα όχι. Έτσι, το έμβρυο αναγκάζεται να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης, η οποία ενισχύει την αποθήκευση του λίπους και κατά συνέπεια αυξάνεται το βάρος του εμβρύου. Αυτό συνεπάγεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη ή/και παχυσαρκίας στην μετέπειτα ζωή του εμβρύου.




Διατροφή γυναίκας με διαβήτη κύησης:


> Έλεγχόμενη αύξηση βάρους, αποφυγή υπερβολικής αύξησης, αποφυγή υποθερμιδικής δίαιτας.


> Ακολουθείται ο ‘κανόνας’ μικρά και συχνά γεύματα για τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης (πρωινό, ενδιάμεσο, μεσημεριανό, ενδιάμεσο, βραδινό), οπότε η οργάνωση συστείνεται για να μην παραλείπονται γεύματα.


> Αυξημένη ανάγκη για επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μακροθρεπτικών, μικροθρεπτικών.


> Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, τροφίμων πλούσια σε ζάχαρη και νάτριο (π.χ. κονσερβοποιημένα, αλλαντικά, αλμυρά, μπισκότα κ.α.) και προτείνεται η κατανάλωση τροφών με τη λιγότερη επεξεργασία (π.χ. ανάλατοι ξηροί καρποί, φρούτα, λαχανικά κ.α.).


> Δεν αποκλείουμε εντελώς από τη διατροφή καμία ομάδα τροφίμων.


> Αντικαθιστούμε τους απλούς υδατάνθρακες με σύνθετους, με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ. προιόντα ολικής άλεσης, κινόα, καστανό ρύζι, γλυκοπατάτα κ.α.).


> Επιλέγουμε τρόφιμα με πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας (π.χ. ψάρι, αυγό, άπαχο κρέας, κ.α.).


>Εμπλουτίζουμε τη διατροφή με καλά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο, αβοκάντο, ανάλατους ξηρούς καρπούς, σπόρους, κ.α.) και μειώνουμε την πρόσληψη κορεσμένων – κακών λιπαρών (π.χ. τηγανητά, γλυκά, κρεατικά λίπη κ.α.).



*** Η ήπια άσκηση μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο και ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης (π.χ. περπάτημα).





ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Comments


bottom of page