top of page

Βιολογικά Προϊόντα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Τα βιολογικά προϊόντα παράγονται από βιοκαλλιεργητές ή πιστοποιημένους γεωργούς και χαρακτηρίζονται ως προϊόντα πλούσια σε άρωμα, φρεσκάδα και γεύση. (Βιολογικά Προϊόντα Γενικά, Organic Life, 2014). Ανήκουν σε κατηγορίες όπως βιολογικό κρέας, βιολογικά γαλακτοκομικά, πουλερικά, αυγά, φρούτα και λαχανικά με την προϋπόθεση ότι στα ζώα και στα φυτά δεν έχουν χορηγηθεί χημικές ουσίες, αντιβιοτικά ή ορμόνες ανάπτυξης. (Σπυρόπουλος, 2010). Η παραγωγικότητα και η κατανάλωση των βιολογικών προϊόντων αυξάνεται παγκοσμίως καθώς υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τους επιστήμονες για τα οφέλη τους τόσο στους καταναλωτές όσο και στο περιβάλλον (Βιολογικά Προϊόντα Γενικά, 2014, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013) και ζώα ελευθέρας βοσκής. (Organic Life, 2014).

Χρηματοδοτημένη μελέτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διάρκειας τεσσάρων χρόνων, καταλήγει σε θετικά συμπεράσματα όσων αφορά τη χρήση των βιολογικών προϊόντων εφόσον υπάρχει πιστοποίηση βιολογικής παραγωγής. (Medical News Today, 2007).


Πιστοποιημένες εταιρείες εξετάζουν αυστηρά τους βιοκαλλιεργητές, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, για να κατοχυρώνονται όλα τα οφέλη τα οποία μπορούν να εξασφαλιστούν από την παραγωγή. (Βιολογικά Προϊόντα Γενικά, 2014).

Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι τα βιολογικά προϊόντα βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, των καρδιοπαθειών όπως και άλλων σοβαρών παθήσεων. (Leifert, The Guardian, 2007). Είναι πλέον ξεκάθαρο και επιβεβαιωμένο ότι τα θρεπτικά συστατικά είναι σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα. (Leifert, 2007). Βοηθούν ακόμη και άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν καθημερινά πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών όπως προτείνεται. (NHS, 2013). Έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες καθώς και λιπαρά οξέα στο βιολογικό γάλα τα οποία είναι σημαντικά για την προστασία του οργανισμού. (Leifert, The Guardian, 2007). Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό. (Leifert, The Guardian, 2007).

Ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, Carlo Leifert, τονίζει ότι η περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών στα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι κατά 40% περισσότερη ενώ στο γάλα το οποίο παράχθηκε βιολογικά είναι κατά 90% περισσότερη σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα. (Leifert, 2007).

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά προωθούνται λόγω της ιδιότητας τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες συμβάλλουν στην γήρανση και να προστατεύουν, όπως πιστεύεται, από καρδιοαγγειακές παθήσεις και ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Alzheimer’s. (Leifert, Medical News Today, The Guardian, 2007). Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έχουν αντικρούσει τους ισχυρισμούς των επίσημων αρχών οι οποίοι αναφέρονται στις ελλιπείς ενδείξεις για το γεγονός ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά. (Leifert, Medical News Today, The Guardian, 2007).

Εκτός από τις ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με την ηλικία, υπάρχουν ενδείξεις για σημαντικά οφέλη των βιολογικών προϊόντων που αφορούν παιδιά και βρέφη. (Ellis, 2006, Kummeling, 2008). Έρευνα, η οποία διεξάχθηκε το 2006 στη Βρετανία, επισήμανε ότι υπάρχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα – ωφέλιμα λιπαρά στο βιολογικό γάλα σε σχέση με το συμβατικό. (Ellis, 2006).

Επίσης, σε έρευνα η οποία διεξάχθηκε αργότερα στην Ολλανδία εντοπίστηκε σημαντική διαφορά όσον αφορά τη μείωση εκζέματος σε παιδιά μέχρι δύο χρονών. (Kummeling, 2008).

Τα βιολογικά προϊόντα είναι εξαιρετικά ασφαλή και για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά συνέπεια για το βρέφος λόγω της απουσίας χημικών ουσιών καθώς και τοξικών παραγόντων. (Bio Hellas, 2008).

Επιπλέον ένδειξη ως προς το όφελος των βιολογικών προϊόντων είναι η πρόληψη της παχυσαρκίας, η οποία περιγράφεται ως σύγχρονη ασθένεια με τη δυνατότητα να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες κατά της υγείας. (Τζαϊναράκη, 2010). Όταν εμφανίζεται από την ηλικία των δύο χρόνων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι έφηβοι και στη συνέχεια παχύσαρκοι ενήλικες λόγω του αυξημένου αριθμού και μεγέθους των λιποκυττάρων. (Τζαϊναράκη, 2010). Στη συνέχεια, η παχυσαρκία συνδέεται με διαβήτη δεύτερου τύπου, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιοπάθειες. (Τζαϊναράκη, 2010). Συνεπώς, το βιολογικό γάλα συμβάλλει στην αποφυγή της αποθήκευσης υπερβολικού λίπους και κατά συνέπεια της παιδικής παχυσαρκίας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά, (Ellis, 2006), καθώς και στη μετέπειτα ζωή εφόσον μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας και κατά συνέπεια άλλων παθολογικών ασθενειών. (Τζαϊναράκη, 2010).

Στη συνέχεια, έρευνα παρουσίασε πως το αραχιδονικό οξύ (ΑΑ) και το εικοσιδυοεξενικό οξύ (DHA), τα οποία εμπλουτίζουν το μητρικό γάλα, σχετίζονται με καλύτερη γνωστική ικανότητα και ανάπτυξη του εγκεφάλου. (Πηγή Σωστής Διατροφής και Υγείας, 2013). Έρευνα στη Δανία εντόπισε διαφορά στο δείκτη νοημοσύνης, ο οποίος ήταν κατά έξι μονάδες μεγαλύτερος, σε βρέφη τα οποία είχαν θηλάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. (Πηγή Σωστής Διατροφής και Υγείας, 2013). Κατά συνέπεια, υπάρχουν βιολογικά βρεφικά γάλατα τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με τα δύο αυτά οξέα, AA και DHA, για υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. (Πηγή Σωστής Διατροφής και Υγείας, 2013).

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξεις για τα διάφορα πλεονεκτήματα τα οποία προκύπτουν με την κατανάλωση των βιολογικών προϊόντων. Βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, των καρδιοπαθειών, έχουν θρεπτικά συστατικά σε αφθονία, υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό και μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά. Τα ωφέλιμα λιπαρά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για βρέφη και παιδιά, διότι προστατεύουν τον οργανισμό, εφόσον συμβάλλουν στην αποφυγή της αποθήκευσης υπερβολικού λίπους και στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία συνδέεται με διαβήτη δεύτερου τύπου, καρδιοπάθειες και υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων μειώνει την εμφάνιση εκζέματος στα παιδιά μέχρι την ηλικία των δύο χρόνων. Επιπλέον, η περιεκτικότητα των αντιοξειδωτικών είναι σημαντικά υψηλότερη στα βιολογικά προϊόντα και η παρουσία δύο οξέων, (ΑΑ, DHA) σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο καθένας μας αξίζει να έχει ένα ποιοτικό τρόπο ζωής και διατροφής και ειδικά τα παιδιά μας.

bottom of page